Hoe kan ik de waardestijging van mijn woning aantonen?

Is de waarde van je woning gestegen? Dan kan het voor jou voordelig zijn om een de actuele woningwaarde aan ons door te geven. Hiermee kan je hypotheek in een lagere tariefklasse komen en profiteer je van een lagere hypotheekrente. Voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunnen we de rente niet aanpassen. Je profiteert in dit geval al van het laagst mogelijke rentetarief.

Een waardestijging kun je aantonen door ons een van de volgende documenten toe te sturen:

Een door Lot Hypotheken goedgekeurd taxatierapport

Bij een taxatierapport bepaalt een taxateur de marktwaarde van de woning aan de hand van verschillende beoordelingscriteria. Hierbij wordt rekening gehouden met een eventuele verbouwing. Ook wordt de staat van onderhoud onderzocht. Zo kan een recente verbetering aan een woonruimte de waarde van je woning verhogen.

Lot stelt voorwaarden aan het taxatierapport en de taxateur. Het taxatierapport mag maximaal 6 maanden oud zijn. Daarnaast dient het taxatierapport door het NWWI of iValidatie gevalideerd te zijn. De kosten die je hiervoor maakt zijn voor jouw rekening.

Lot Desktop Taxatie

De Lot Desktop Taxatie combineert de modelwaarde van een woning met de kennis van een taxateur. De modelwaarde is de waarde van een woning gebaseerd op de modellen en uit de database van Calcasa. In de database van Calcasa staan kenmerken van vrijwel alle woningen in Nederland. Een taxateur beoordeelt vervolgens deze Calcasa-modelwaarde op afstand, dus zonder de woning te bezoeken. Omdat hij dat meestal van achter zijn bureau doet noemen we het een desktop taxatie.

Wanneer kan ik een desktop taxatie gebruiken?
• Als je een taxatierapport nodig hebt voor je hypotheekverstrekker en de uitstaande hoofdsom niet meer is dan 90% van de marktwaarde van de woning. De woning dient bestemd te zijn voor eigen bewoning.
• Voor een nieuw te bouwen woning is het niet mogelijk een desktop taxatie te gebruiken. De marktwaarde van de woning is maximaal EUR 1 miljoen.
• Heb je recent verbouwd? Dan is de kans groot dat Calcasa niet over deze informatie beschikt: de verbouwing wordt dan niet meegenomen in de desktop taxatie. De woning is daardoor niet geschikt hiervoor.
• De meeste woningen zijn geschikt voor een desktop taxatie. Echter, hoe unieker de woning, hoe groter de kans dat deze niet geschikt is voor een taxatie op afstand. Denk hierbij aan boerderijen, recreatiewoningen, woningen met een winkel of kantoor en aangepaste woningen.

Het aanvraagproces is volledig digitaal via www.desktoptaxatie.nl. Je krijgt meteen te horen of je woning in aanmerking komt voor een desktop taxatie. Na je aanvraag ontvang je binnen enkele uren de NIBC Desktop Taxatie in je e-mail. De kosten bedragen EUR 95,- inclusief BTW.

Vind je de waarde in de desptop taxatie te hoog of te laag? Omdat de woningwaarde is vastgesteld met behulp van modellen en de database van Calcasa, is hier helaas niets aan te doen. Je kan altijd alsnog een volledige taxatie laten uitvoeren.