Inloggen MijnLot

Zo financier je verduurzaming van je woning

De gestegen energiekosten; het is nog altijd een actueel gespreksonderwerp. Waarschijnlijk heb je er zelf ook al iets van gemerkt bij het betalen van je energierekening. Door je woning te verduurzamen kun je de energiekosten en daarmee je maandlasten verlagen. Maar hoe kun je energiebesparende maatregelen financieren? Ik leg het graag aan je uit.

Verduurzaming financieren

Verduurzaming van je woning lijkt een grote investering te zijn, maar met kleine duurzame aanpassingen aan je woning, kun je al veel winst behalen. Denk bij voorbeeld aan het isoleren van naden en kieren, het vervangen van kozijnen en het aanschaffen van apparaten die energiezuiniger zijn. Of het grotere werk zoals dak-, vloer- of spouwmuurisolatie, het plaatsen van zonnepanelen of het installeren van een warmtepomp. Verduurzaming zorgt voor meer wooncomfort, een beter milieu én voor lagere woonlasten doordat je kunt besparen op je energiekosten. Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden. Zo kun je je spaargeld gebruiken of kom je mogelijk in aanmerking voor een subsidie, dit kun je hier checken.

Ook kun je een extra bedrag lenen via je hypotheek. Bij een nieuwe woning is het mogelijk om je hypotheek tot maximaal 106% van de woningwaarde te verhogen. Hierdoor kun je dus meer lenen voor energiebesparende voorzieningen. Heb je al een koopwoning? Ook dan is het mogelijk om verduurzaming te financieren vanuit je hypotheek door bijvoorbeeld gebruik te maken van je overwaarde. Je kunt je huidige hypotheek verhogen of sluit een nieuwe, duurzame hypotheek af.

Wat levert verduurzamen op?

Zoals hierboven uitgelegd kun je je woning met kleine aanpassingen al energiezuiniger maken en verdien je deze investering door lagere maandlasten vaak al binnen een paar jaar terug. Daarnaast stijgt een duurzame woning in waarde op de woningmarkt en profiteer je op de langere termijn dus ook van verduurzaming. Ben jij benieuwd wat verduurzamen voor jou betekent? Bereken het met mijn online tool en bekijk welke energiebesparende maatregelen er zijn, wat ze kosten én wat je ermee kunt besparen.

Extra advies nodig over welke maatregelen jij kunt nemen?

Kijk eens bij de Energiebespaarders, HomeQgo, Susteen of Vereniging Eigen Huis en krijg advies op maat van een adviseur. Bij Lot krijg je gratis verduurzaamadvies bij het afsluiten van een hypotheek.