Inloggen MijnLot

Wat is een duurzame hypotheek?

Verduurzamen van je woning

Het aandeel duurzame hypotheken neemt bij alle geldverstrekkers nog altijd toe. Zo ook bij Lot. Voor een duurzame hypotheek krijg je soms korting op je rente. Dat is natuurlijk een motivatie om te kiezen voor een duurzame woning of je huidige woning te verduurzamen. Maar wat houdt het nu eigenlijk in een duurzame hypotheek? Wij zetten wat zaken op een rijtje.

Waarom een duurzame hypotheek?

Iedereen wordt gestimuleerd om zuinig met energie om te gaan met een reden: de aarde en onze toekomst. Het streven is om de opwarming van de aarde beperkt te houden. De Nederlandse regering heeft naar aanleiding van het Klimaatakkoord van Parijs besloten dat Nederland in 2030 minimaal 49% minder CO2 moet uitstoten. Een uitdaging waar iedereen mee te maken heeft, dus ook de huizenmarkt en jij, als (toekomstige) huiseigenaar.

Steeds meer mensen kiezen daarom voor duurzaam of ‘groener’ wonen, denk aan isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp. Het zorgt voor wooncomfort, een beter milieu, maar ook voor lagere woonlasten. Want je bespaart op je energiekosten, maar je kunt soms zelfs ook besparen op je hypotheeklasten. Je betaalt namelijk een lagere rente over het duurzame deel van je hypotheek. Je kunt natuurlijk altijd je spaargeld gebruiken voor het verduurzamen van je woning, maar wil je dat niet of heb je geen eigen geld, dan kun je dus een extra bedrag lenen via je hypotheek.

Ruimere mogelijkheden voor energiebesparing

Maar hoe zit dat, een extra bedrag lenen via je hypotheek? Bij veel hypotheekaanbieders is het mogelijk om meer te lenen. Bij een ‘gewone’ hypotheek kun je 100% van de woningwaarde lenen. Maar investeer je in energiebesparende voorzieningen, dan mag je meer lenen. Maximaal 106% van de vrije verkoopwaarde van je woning. De maximale hypotheek is niet alleen afhankelijk van de waarde van je huis, maar ook je inkomen. Een hypotheekadviseur kan je hier precies bij helpen en in adviseren.

Rentekorting 

Wat je doet om jouw huis te verduurzamen is afhankelijk van het soort huis en het resultaat dat je wilt behalen. Heb je bijvoorbeeld energielabel B en wil je naar A, of heb je label D en wil hier A+ van maken, dan vraagt dit natuurlijk om andere aanpassingen. Maar het hoeft zeker niet altijd heel ingrijpend of kostbaar te zijn. Ook met relatief kleine aanpassingen kun je je woning energiezuiniger maken.

Energiebespaarbudget

Weet je nog niet welke aanpassingen je wilt doen? Dan kun je een energiebespaarbudget aanvragen bij je hypotheekaanbieder. Je hoeft vervolgens niet meteen te beslissen wat je wil (laten) doen. Je hebt eerst tijd om na te denken welke maatregelen het meest zinvol zijn. Het geld gaat in een bouwdepot en het niet-gebruikte bedrag gebruik je om de hypotheek af te lossen.

Bouwdepot

Het geld wat je leent voor het verduurzamen van je woning, komt in een speciaal potje; het bouwdepot. Vanuit dit bouwdepot betaal je dan al je rekeningen van de installaties en werkzaamheden die te maken hebben met het verduurzamen van je woning. Bij Lot heb je 24 maanden om de werkzaamheden uit te voeren. Over het gereserveerde bedrag in het bouwdepot, ontvang je een rentevergoeding. De vergoeding is bij Lot gelijk aan de rente die je betaalt voor de duurzaamheidshypotheek.

Duurzaamheidshypotheek van Lot

Duurzaam wonen met Lot? Ja zeker, dat kan! Lot Hypotheken biedt hypotheekoplossingen voor de aankoop, verduurzaming en verbouwing van woningen tegen gunstige tarieven als je geld wilt lenen voor energiebesparende aanpassingen aan je woning. Een duurzaamheidshypotheek sluit je altijd af in combinatie met een gewone hypotheek.

Met de speciale duurzaamheidshypotheek kun je tot €35.000 extra lenen voor energiebesparende maatregelen tegen een lagere rente voor een hypotheek met of zonder Nationale Hypotheek Garantie. Bekijk hier de actuele duurzaamheidshypotheekrente. Bovendien krijg je bij het afsluiten van een hypotheek een gratis energie bespaar rapport met persoonlijk advies hoe je jouw woning duurzamer kan maken. Zo weet je precies welke besparingen het meeste opleveren en wat de terugverdientijd is van de duurzame investeringen.

Daarnaast werkt Lot, naast het productaanbod, zelf ook zo duurzaam mogelijk. Zo wordt met digitale communicatie papierwerk voorkomen en plant Lot bij elke afgesloten duurzaamheidshypotheek twee bomen. Ook in campagnes zet Lot aan tot duurzame acties. Zo gaf Lot dit jaar in een win-actie een cheque weg van €2.500 voor de aanschaf van zonnepanelen.