Inloggen MijnLot

In 5 stappen naar duurzaam wonen

1. Ga op zoek naar praktische informatie

Wil jij duurzamer wonen? Dan ben je al op de goede weg, je denkt namelijk klimaatbewust en bent bereid actie te ondernemen voor jouw huis of gemeente. Er zijn veel energiebesparende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen of een groen (sedum)dak dat water opvangt, voedsel biedt voor insecten en verkoelend werkt in de zomer. Dit zorgt voor groen in de buurt en een gezonde leefomgeving. Hier kun je overigens ook bij een aantal gemeenten en waterschappen subsidie voor krijgen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden.

 

2. Goede isolatie is key

Energiezuinig wonen begint bij de buitenste schil van je woning: het dak en de muren. Door deze te isoleren kun je een hoop energie en geld besparen. Isoleren is relatief eenvoudig en daarom ook zo’n populaire maatregel. Je huis goed isoleren zorgt er in de zomer voor dat het binnen langer koel blijft en in de winter warmte vasthoudt. Hierdoor bespaar je op je energiekosten en verhoog je je wooncomfort. Win-win dus. Bereken hier wat het jou kan opleveren. Isoleren kan onder andere door dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie of glasisolatie. Wil je weten wat de voordelen zijn van deze energiebesparende oplossingen of onafhankelijk advies? Neem dan een kijkje bij De Energiebespaarders of Susteen. Als je je huis beter isoleert is het wel belangrijk dat je goed blijft ventileren. Dus doe regelmatig een raam open of installeer een goed ventilatiesysteem in huis.

 

3. Van het gas af

Naast isoleren is ook de warmtepomp een hot topic. Momenteel worden bijna alle nieuwbouwhuizen opgeleverd met een warmtepomp als warmtebron. Een warmtepomp werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast. In plaats van dat de koelkast warmte afvoert, haalt een warmtepomp juist warmte van buiten naar binnen. Die haalt de warmtepomp uit de lucht, de bodem of het grondwater. Hiervoor wordt stroom gebruikt maar veel minder dan bij elektrisch verwarmen zonder warmtepomp. Over het algemeen is het laten installeren van een warmtepomp een grotere investering bij een bestaande woning, maar erg goed voor de bijdrage aan een groenere wereld én je woning!Good to know: een warmtepomp kan in veel gevallen geplaatst worden op de plek van de CV-ketel. Hij kan dan op het bestaande leidingwerk worden aangesloten en neemt dus geen extra ruimte in! De warmtepomp werkt heel goed met een lage temperatuurverwarming, dit zijn radiatoren die werken met water van een zeer lage temperatuur tot slechts 55°C of lager, maar toch dezelfde warmte afgeven. Zo bespaar je dus dubbel zoveel op je energiekosten, maar scheid je ook minder CO2 uit. Dus ook heel fijn voor het klimaat.

 

4. Sluit een duurzame hypotheek af

Energiebesparende maatregelen zoals onder andere zonnepanelen, isolatie en het installeren van een warmtepomp zijn over het algemeen kostbaar. Een duurzame hypotheek afsluiten is daarom geen gek idee als je ‘groener’ wilt wonen. Maar hoe zit dat dan? Het voordeel van een duurzame hypotheek is dat je vaak korting op je rente krijgt. Dus je maandlasten gaan wellicht wel omlaag hierdoor.

 

5. Laat je adviseren door jouw hypotheekadviseur

Hoeveel je meer kunt lenen voor energiebesparende maatregelen en wat dat voor je huidige hypotheek kan betekenen, weet jouw hypotheekadviseur te vertellen. De adviseur kijkt samen naar jouw wensen, de mogelijkheden en neemt daarbij ook het financiële plaatje mee. Waar woon je nu, naar welk energielabel wil je en wat zijn je hypotheekkosten op dit moment? Maar ook, wat zijn je inkomsten? Kortom, advies waar je iets aan hebt en vervolgens ook daadwerkelijk mee aan de slag kunt.Wil jij verduurzamen en heb je door deze 5 stappen vragen gekregen? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak bij een adviseur. Wij helpen je graag met duurzaam wonen!