Inloggen MijnLot
Veel sterkte!

Uit elkaar

Uit elkaar gaan of een scheiding brengt veel veranderingen met zich mee en kan ook gevolgen hebben voor je financiële situatie. Dit geldt zeker wanneer jullie samen een koopwoning en hypotheek hebben. Om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk door deze periode komt, is het slim om advies in te winnen bij je hypotheekadviseur. Die kan je helpen de juiste keuzes te maken voor jouw situatie. Wij hebben alvast een paar belangrijke onderwerpen onder elkaar gezet.

De scenario's

Huis Te Koop Lot Hypotheken 300 X 300

Overwaarde of restschuld

Zodra de beslissing valt om de woning te verkopen, kunnen er twee scenario's ontstaan: overwaarde of restschuld.

Overwaarde

Als na de verkoop van jullie woning en het aflossen van de hypotheek er geld overblijft, spreken we van overwaarde. Deze overwaarde wordt in de meeste gevallen eerlijk tussen jullie verdeeld. Hoe prettig dit ook klinkt, het is belangrijk om hier goede afspraken over te maken en deze vast te leggen.

Restschuld

Een minder gunstig scenario is het ontstaan van een restschuld. Dit gebeurt wanneer de opbrengst van de woningverkoop niet voldoende is om de hypotheek volledig af te lossen. Er blijft dan een restschuld over die jullie nog aan de bank verschuldigd zijn.

Hoe de overwaarde of restschuld wordt verdeeld, hangt af van de afspraken die bij het afsluiten van de hypotheek of tijdens de beëindiging van de relatie zijn gemaakt over de eigendoms- en schuldverhouding.