Inloggen MijnLot

Je gaat samenwonen of trouwen

Gefeliciteerd! Dat is een spannende stap. Maar heb je al nagedacht over wat er met je woning gebeurt als je gaat samenwonen of trouwen? Het is belangrijk om te weten wie de eigenaar is van het huis. En hoe zit het eigenlijk met de hypotheek?

Asset 18

Samenwonen

Als je gaat samenwonen, komt er heel wat bij kijken. Misschien kopen jullie wel een nieuw huis of trekt jouw partner bij jou in. Het is belangrijk om vooraf na te denken over hoe jullie dit willen regelen. Willen jullie samen de eigenaar zijn van de woning? En welke afspraken maken jullie hierover?

Trouwen

Gefeliciteerd, jullie gaan trouwen! Dit is een spannende tijd vol met voorbereidingen en belangrijke beslissingen. Een van die beslissingen gaat over hoe jullie financiële zaken gaan regelen, vooral als het om jullie woning gaat. Laten we eens kijken naar de opties.

Trouwen in gemeenschap van goederen

Als jullie ervoor kiezen om in gemeenschap van goederen te trouwen, dan wordt alles wat jullie hebben, dus ook de woning, automatisch van jullie samen. Maar let op: sinds 1 januari 2018 moet je dit officieel laten vastleggen bij een notaris. Het is slim om dit ook te bespreken met je hypotheekadviseur, zodat je zeker weet dat alles goed geregeld is.

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

Besluiten jullie om niet naar een notaris te gaan voor de grote dag? Dan trouwen jullie automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat als de woning voor het huwelijk van één van jullie was, deze persoon ook na het trouwen de enige eigenaar blijft. Willen jullie dat de woning van jullie beiden wordt? Dan is het belangrijk om dit te bespreken met jullie hypotheekadviseur.

Trouwen met huwelijkse voorwaarden

Wil je je bezittingen of schulden gescheiden houden? Dan is het mogelijk om bij de notaris huwelijkse voorwaarden op te stellen. Dit betekent dat de afspraken die jullie bij de notaris vastleggen, bepalen wat er met jullie bezittingen of schulden gebeurt.

Vind een hypotheekadviseur
Ga goed voorbereid op pad

Plan een gesprek met jouw hypotheekadviseur

Trouwen en samenwonen is een grote stap en er komt veel bij kijken, ook op financieel gebied. Het is belangrijk om goed na te denken over hoe jullie alles willen regelen. Een gesprek met een hypotheekadviseur kan jullie helpen om de juiste keuzes te maken. Veel geluk en liefde toegewenst op jullie pad samen!