Wat is een bouwdepot?

Ga je je huis (ver)bouwen of verduurzamen? Dan kun je deze verbouwkosten via je hypotheek financieren. Het deel van het hypotheekbedrag dat je hiervoor gebruikt komt in een speciaal ‘potje’: het bouwdepot.

Wat is een bouwdepot?
Een bouwdepot is een apart deel van je hypotheek waarmee je een verbouwing of verduurzaming van je huidige woning, of het bouwen van een nieuwe woning kunt financieren. Samen met je hypotheekadviseur bepaal je het benodigde bedrag. Vanuit je bouwdepot betaal je direct alle rekeningen voor bijvoorbeeld bouwmaterialen, de architect en de aannemer. Dit kan heel gemakkelijk via de app op je telefoon.

Waarvoor mag je het bouwdepot gebruiken?
Het bedrag uit het bouwdepot mag uitsluitend gebruikt worden voor bouw- of verbouwingskosten. Alles wat niet aan je woning vastzit, zoals een vloerkleed of gordijnen, mogen niet uit het bouwdepot betaald worden. Wat dan wel? Verf, een uitbouw, dakkapel en energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp of zonnepanelen. Met een bouwdepot kun je je huis dus niet alleen mooier, maar vooral ook een stukje duurzamer maken.

Hoeveel mag je bouwdepot maximaal zijn?
Dat hangt af van het bedrag dat je kunt lenen. Bij energiebesparende maatregelen kun je meer lenen: maximaal 106% van de waarde van de woning. Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebt mag de maximale hypotheek mét het bouwdepot niet hoger dan de NHG-grens zijn.

Hoeveel rente betaal je over een bouwdepot?
Over het gereserveerde bedrag in het bouwdepot, ontvang je een rentevergoeding. De rentevergoeding op het bouwdepot is gelijk aan de gewogen hypotheekrente van de reguliere leningdelen.

Looptijd
Bij Lot heb je 24 maanden om de werkzaamheden uit te (laten) voeren en de kosten hiervoor te betalen. Heb je niet het gehele bouwdepot gebruikt? Dan wordt het bedrag automatisch afgelost van jouw hypotheek.

Betalen via MijnLot
Heb je een hypotheek met een bouwdepot afgesloten bij Lot? Dan kun je in jouw ‘MijnLot-account’ gemakkelijk én snel rekeningen declareren en je lening-overzicht bekijken!

Heb je andere vragen over het bouwdepot? Neem dan contact op via service@lothypotheken.nl

Gerelateerde artikels

01 januari 2023

NHG-grens in 2023 naar €405.000

Vanaf 2023 is de grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) fors gestegen. Waar de grens in 2022 lag op €355.000, is deze met €50.000 gestegen in 2023. Hierdoor kunnen huizenkopers voortaan gebruik maken van een NHG-hypotheek tot een bedrag van €405.000.

Lees meer
14 september 2022

Kleine aanpassingen, groot effect

Je woning verduurzamen is op allerlei manieren mogelijk. Zo heb ik eerder al geschreven over grotere aanpassingen, zoals de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp. Hiervoor zou je je hypotheek kun-nen aanpassen of oversluiten. Maar verduurzamen is ook mogelijk met aanpassingen die passen in een kleiner budget. Op die manier draag je toch een steentje bij aan een beter milieu en bovendien bespaar je zo ook op je eigen uitgaven.

Lees meer
16 juni 2022

Starten? Koop slim!

Een nieuw huis kopen? Dat is voor bijna iedereen een ingrijpende en spannende gebeurtenis. Maar voor starters die een eerste woning kopen is dat helemaal het geval. Ik herinner me nog de aankoop van mijn eerste huis: het leuke was de zoektocht, daarna begon het echte werk: taxatie, onderhandelingen, hypotheekgesprekken, bouwdepot, keuringen en verborgen gebreken. De moed zakte ons soms in de schoenen. Gelukkig kregen we de nodige hulp van onze adviseur.

Lees meer