Verduurzamen van je bestaande woning? Check je hypotheek!

Afgelopen periode kozen veel mensen ervoor hun eigen woning te verbouwen. Iedereen zat gedwongen thuis en dan ga je met andere ogen naar je woonomstandigheden kijken. Je wilt immers zo lekker mogelijk wonen, vooral als je meer dan ooit tijd thuis doorbrengt. Er was ook een stijging te zien in het aantal huishoudens dat naast verbouwwerkzaamheden ook direct de woning verduurzaamde. Onder het mom ‘als we dan toch gaan verbouwen, kunnen we het slim combineren met verduurzamen’.

En die combinatie van verbouwen en verduurzamen is inderdaad een slimme! Immers, je huis wordt toch aangepakt, waarom dan niet meteen grondiger en ook maatregelen nemen die goed zijn voor het klimaat én je portemonnee. Verduurzamen vraagt om een investering. Die verdien je op termijn zeker terug; je energiekosten gaan omlaag en de waarde van je woning stijgt. Maar op het moment zelf kan het een hoop geld zijn. Je kunt dit financieren met eigen middelen. Maar een hypotheek kan hierin ook verschillende mogelijkheden bieden.


VERHOGING BESTAANDE HYPOTHEEK
Zo kun je voor verbouwing en verduurzaming je hypotheek verhogen. Als er een ‘hogere inschrijving’ is, hoef je hiervoor niet eens naar de notaris. Dit betekent dat je destijds met het afsluiten van je hypotheek een hoger bedrag bij de notaris hebt ingeschreven dan je hebt afgesloten. Dat bedrag kun je nu opnemen. Dit scheelt dus notaris- en aktekosten. Je aanvraag wordt in dit geval nog wel beoordeeld door de geldverstrekker. Er wordt onder andere naar je inkomen en de waarde van je woning gekeken.


OVERSLUITEN
Ook kun je wellicht profiteren van de historisch lage hypotheekrente van dit moment. Het is heel aannemelijk dat je zelf een hogere rente betaalt. Dan kan het de moeite waard zijn om je hypotheek ‘over te sluiten’. Bij het oversluiten van je hypotheek wordt je rentecontract opengebroken en kun je overstappen naar de actuele, lagere marktrente. Je kunt bij je huidige geldverstrekker blijven, of overstappen naar een nieuwe geldverstrekker. In beide gevallen kan het zijn dat je een vergoedingrente moet betalen voor het openbreken van je contract; dit kun je terugverdienen met de lagere rente. Tegelijk met het oversluiten, kun je je hypotheek ophogen om energiebesparende maatregelen of andere verbouwingskosten mee te financieren.


DUURZAAMHEIDSHYPOTHEKEN
Als je kiest voor het oversluiten van je hypotheek kun je dus ook een nieuwe geldverstrekker kiezen, één die ook duurzaamheidsoplossingen biedt bijvoorbeeld. Zo zijn er hypotheken die een extra lage rente bieden als je kunt aantonen dat het geld voor verduurzaming van de woning wordt ingezet. Zo wordt het nóg aantrekkelijker om je huis op een duurzame manier te verbouwen!


ADVIES
Mocht je een duurzame verbouwing met één van bovenstaande stappen overwegen, laat je dan goed adviseren door een adviseur die op de hoogte is van jouw situatie. Kijk welke partij het meest interessant is of welke mogelijkheden er zijn bij je huidige geldverstrekker. De hypotheekadviseur kan op basis van jouw verhaal en verduurzaam- of verbouwwensen een inschatting maken wat de juiste afwegingen zijn. Succes met het verduurzamen van je woning en alvast veel nieuw woonplezier!

Gerelateerde artikels

11 september 2022

Wat is een duurzame hypotheek?

Je hoort en ziet steeds meer over duurzame hypotheken. Maar wat is nu eigenlijk een duurzame hypotheek? Is het een lening verkregen uit duurzame fondsen, of wordt het geld juist gebruikt voor duurzame woningen. Beide antwoorden zijn juist, maar de term wordt het meest gebruikt als (een deel van) een hypotheek wordt gebruikt voor het verduurzamen van de woning.

Lees meer
25 april 2022

Samenwerking met Villa Pardoes

Lees meer
16 december 2021

Geldzaken met Saskia Buursink - GroenerWonen

Terwijl ik deze eerste column voor GroenerWonen schrijf, stormt het in Nederland. Dat is normaal voor de tijd van het jaar, maar steeds vaker hebben we te maken met extreme klimaatomstandigheden, zoals hitte en enorme regenval. Het zijn de bekende, zichtbare gevolgen van de klimaatverandering. Het IPCC-rapport, de klimaatconferentie in Glasgow én alle mediaberichten vertellen een helder verhaal: de aarde warmt in rap tempo op.

 

Lees meer