NHG-grens in 2023 naar €405.000

Vanaf 2023 is de grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) fors gestegen. Waar de grens in 2022 lag op €355.000, is deze met €50.000 gestegen in 2023. Hierdoor kunnen huizenkopers voortaan gebruik maken van een NHG-hypotheek tot een bedrag van €405.000.

Meer mensen toegang tot een NHG-hypotheek
Door de sterk gestegen huizenprijzen van de afgelopen jaren, worden steeds hogere hypotheken afgesloten om een woning te kopen. Wanneer je een woning koopt voor een prijs boven de NHG-grens kun je geen gebruik maken van deze aantrekkelijke hypotheekgarantie. Door de verhoging van de kostengrens krijgen meer huizenkopers toegang tot een hypotheek met NHG. Het eenmalige bedrag dat iemand voor een hypotheek met NHG betaalt, ook wel borgtochtprovisie genoemd, blijft met 0,6% gelijk aan 2022. Het doel van de grensverhoging en het gelijk houden van de borgtochtprovisie is om meer stabiliteit te creëren op de woningmarkt.

Energiebesparende maatregelen
Wie kiest voor energiebesparende voorzieningen kan in 2023 door de nieuw vastgestelde grens zelfs een NHG-hypotheek tot € 429.300 afsluiten. De 6% die je extra kunt lenen, dient wel volledig uitgegeven te worden aan energiebesparende maatregelen van je woning. Benieuwd welke maatregelen er zijn, wat deze kosten én wat dit jou oplevert? Krijg eenvoudig inzicht met mijn energiebespaartool.

Wat is NHG?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit is de garantie dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt aan de hypotheekaanbieder als je te maken krijgen met bijvoorbeeld gedwongen verkoop, arbeidsongeschiktheid of restschulden. Meer weten over een NHG-hypotheek of benieuwd naar het verschil tussen een hypotheek met of zonder NHG? Lees mijn blog hier.

Bekijk mijn energiebespaartool

Gerelateerde artikels

11 september 2022

Wat is een duurzame hypotheek?

Je hoort en ziet steeds meer over duurzame hypotheken. Maar wat is nu eigenlijk een duurzame hypotheek? Is het een lening verkregen uit duurzame fondsen, of wordt het geld juist gebruikt voor duurzame woningen. Beide antwoorden zijn juist, maar de term wordt het meest gebruikt als (een deel van) een hypotheek wordt gebruikt voor het verduurzamen van de woning.

Lees meer
20 juli 2022

Verduurzamen van je bestaande woning - GroenerWonen

Afgelopen periode kozen veel mensen ervoor hun eigen woning te verbouwen. Iedereen zat gedwongen thuis en dan ga je met andere ogen naar je woonomstandigheden kijken. Je wilt immers zo lekker mogelijk
wonen, vooral als je meer dan ooit tijd thuis doorbrengt. Er was ook een stijging te zien in het aantal huishoudens dat naast verbouwwerkzaamheden ook direct de woning verduurzaamde. Onder het mom ‘als
we dan toch gaan verbouwen, kunnen we het slim combineren met verduurzamen’.

 

Lees meer
14 februari 2022

Een hypotheek met of zonder NHG, wat is het verschil?

Een hypotheek afsluiten met of zonder NHG. Wat is het verschil? En wat past er bij je situatie? Ik leg het graag aan je uit.

Lees meer