Inloggen MijnLot

NHG-grens in 2023

Vanaf 2023 is de grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) fors gestegen. Waar de grens in 2022 lag op €355.000, is deze met €50.000 gestegen in 2023. Hierdoor kunnen huizenkopers voortaan gebruik maken van een NHG-hypotheek tot een bedrag van €405.000.

Meer mensen toegang tot een NHG-hypotheekDoor de sterk gestegen huizenprijzen van de afgelopen jaren, worden steeds hogere hypotheken afgesloten om een woning te kopen. Wanneer je een woning koopt voor een prijs boven de NHG-grens kun je geen gebruik maken van deze aantrekkelijke hypotheekgarantie. Door de verhoging van de kostengrens krijgen meer huizenkopers toegang tot een hypotheek met NHG. Het eenmalige bedrag dat iemand voor een hypotheek met NHG betaalt, ook wel borgtochtprovisie genoemd, blijft met 0,6% gelijk aan 2022. Het doel van de grensverhoging en het gelijk houden van de borgtochtprovisie is om meer stabiliteit te creëren op de woningmarkt.

Energiebesparende maatregelen

Wie kiest voor energiebesparende voorzieningen kan in 2023 door de nieuw vastgestelde grens zelfs een NHG-hypotheek tot € 429.300 afsluiten. De 6% die je extra kunt lenen, dient wel volledig uitgegeven te worden aan energiebesparende maatregelen van je woning. Benieuwd welke maatregelen er zijn, wat deze kosten én wat dit jou oplevert? Krijg eenvoudig inzicht met mijn energiebespaartool.

Wat is NHG?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit is de garantie dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt aan de hypotheekaanbieder als je te maken krijgen met bijvoorbeeld gedwongen verkoop, arbeidsongeschiktheid of restschulden. Meer weten over een NHG-hypotheek of benieuwd naar het verschil tussen een hypotheek met of zonder NHG? Lees mijn blog hier.