Inloggen MijnLot

Lot & GroenerWonen

Saskia Buursink is directeur van Lot Hypotheken, een Nederlandse hypotheekaanbieder en 100 procent dochter van NIBC Bank. Lot verstrekt hypotheekoplossingen voor de aankoop, verduurzaming en verbouwing van woningen. In elke editie van Groener wonen geeft Saskia financiële tips met betrekking tot het verduurzamen van je woning.

Drempels wegnemen

Terwijl ik deze eerste column voor GroenerWonen schrijf, stormt het in Nederland. Dat is normaal voor de tijd van het jaar, maar steeds vaker hebben we te maken met extreme klimaatomstandigheden, zoals hitte en enorme regenval. Het zijn de bekende, zichtbare gevolgen van de klimaatverandering. Het IPCC-rapport, de klimaatconferentie in Glasgow én alle mediaberichten vertellen een helder verhaal: de aarde warmt in rap tempo op. Dat we in actie moeten komen, is helder. Iedereen moet aan de bak: jong, oud, bedrijven, overheid én consumenten. Er zijn al goede initiatieven. Steeds meer mensen pakken de fiets in plaats van de auto of rijden elektrisch. Anderen passen hun eetpatroon aan door plantaardig te eten en minder voedsel te verspillen. Zo ben ik me extra bewust van mijn voeding en pak ik vaker een warme trui waardoor de verwarming een graadje lager kan. Ook energiezuinig wonen is een belangrijke stap en dit magazine staat dan ook boordevol tips over woningisolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Dat klinkt allemaal best eenvoudig, maar ik weet dat dat zeker niet altijd het geval is. Want waar begin je? En niet onbelangrijk; hoe bekostig je dat?

Als directeur van een duurzame hypotheekaanbieder probeer ik op dit gebied drempels weg te nemen en het makkelijker voor je te maken. Wil jij weten welke ‘groene’ maatregelen er mogelijk zijn voor jouw huis en wat de gevolgen voor jouw portemonnee zijn? Laat je dan goed informeren door je hypotheekadviseur. Dat is je eerste stap! Jouw hypotheekadviseur kan jou namelijk de juiste adviezen geven en meezoeken naar de best passende hypotheek. Eén waarbij je duurzame aanpassingen aan je woning kunt financieren, maar je maandelijkse lasten toch laag blijven. Ik weet vanuit de praktijk dat dit soort vragen over verduurzaming helaas nog niet vaak in een hypotheekgesprek aan bod komen. Begrijpelijk, want je moet nadenken over zoveel zaken: maandlasten, een rentevaste periode of wat te doen bij overlijden en arbeidsongeschiktheid. Hierdoor heeft verduurzaming op dat moment minder prioriteit en denk je daar vaak pas in een later stadium aan.

Dat is jammer. Voor het verduurzamen van een woning kun je bijvoorbeeld een speciale duurzame hypotheek afsluiten, waarmee je een lagere rente over het duurzame deel van je hypotheek betaalt. Bovendien kun je bij een ‘gewone’ hypotheek 100% van de woningwaarde lenen. Maar investeer je in energiebesparende voorzieningen? Dan mag je meer lenen. Maximaal 106% van de woningwaarde. Zo kun je dus een extra bedrag lenen via je hypotheek. Wat je precies doet om jouw huis te verduurzamen is afhankelijk van het soort huis en het gewenste resultaat. Maar het hoeft zeker niet altijd heel ingrijpend of kostbaar te zijn. Via sommige hypotheekaanbieders kun je een gratis energiebespaarrapport aanvragen. Zo krijg je snel inzicht in welke energiebesparende maatregelen jij kunt treffen, wat de kosten hiervan zijn en hoeveel je aan energielasten bespaart.

Ik wil graag meer groen bewustzijn creëren in onze branche, bij zowel de consument als de hypotheekadviseur. Verduurzamen moet vanzelfsprekend worden. Goede informatie én ondersteuning zijn daarom belangrijk. Ik hoop op deze manier met mijn werk een steentje bij te dragen en ik zal je in de komende columns meer vertellen over de financiële mogelijkheden om te verduurzamen.