Kleine aanpassingen, groot effect

Je woning verduurzamen is op allerlei manieren mogelijk. Zo heb ik eerder al geschreven over grotere aanpassingen, zoals de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp. Hiervoor zou je je hypotheek kun-nen aanpassen of oversluiten. Maar verduurzamen is ook mogelijk met aanpassingen die passen in een kleiner budget. Op die manier draag je toch een steentje bij aan een beter milieu en bovendien bespaar je zo ook op je eigen uitgaven.

Elke stap draagt een steentje bij
Tegenwoordig wordt bij de waardebepaling van woningen steeds meer gelet op het energielabel van een woning. Dit energielabel geeft met de labels A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Nieuwbouwwoningen die duurzaam gebouwd zijn, hebben over het algemeen een positiever label dan woningen uit de jaren 30 waar duurzaamheid tijdens de bouw nog geen enkele rol speelde. Woon jij in een leuke karakteristieke woning met energielabel E en is het op dit moment niet mogelijk grotere investeringen te doen voor het treffen van energie-besparende maatregelen? Dan kun je toch je energielabel en daarbij de waarde van je woning verbeteren. Door kleine duurzame aanpassingen te doen, die toch een groot verschil kunnen maken!


Tips & tricks
Een groot budget voor energiebesparende maatregelen is niet altijd nodig. Ook met een kleiner budget zijn simpele aanpassingen mogelijk. Zo kun je je huis isoleren door tochtstrips te plaatsen, een brievenbusborstel te plaatsen en kieren dicht te kitten. Hiermee blijft de warmte in de winter binnen en de kou buiten. Daarnaast zorgt het voor een koelere woning in de warme zomermaanden. Zorg wel voor goede woning ventilatie als je gaat isoleren.

Binnenshuis kan er zonder dat je het weet veel warmte verloren gaan. Liggen jouw cv-leidingen in een koude ruimte? Plaats dan buisisolatie om de leidingen en je krijgt de warmte op plekken waar het nodig is. Hetzelfde geldt voor je radiator. Is de muur erachter niet of nauwelijks geïsoleerd, plaats dan radiatorfolie tegen de muur of aan de achterkant van de radiator. Op deze manier weerkaatst de warmte zo de ruimte in. Wil je vervolgens niet onnodig veel stoken? Plaats dan een thermosstaatknop op de radiator en stel de maximale temperatuur per ruimte in. Daarnaast kun je ook veel besparen door alle gloei- en halogeenlampen te vervangen door ledverlichting. Je verbruikt hiermee minder stroom en de verlichting gaat langer mee. Ook is het gebruik van een bewegingsmelder voor de verlichting in de hal of buiten handig.

Handige tool
Ben je naast de kleine aanpassingen toch benieuwd wat de mogelijkheden zijn om grotere maatregelen te treffen voor jouw woning, zoals dak- en vloerisolatie of zonnepanelen? Dan bieden wij met Lot Hypotheken een eenvoudige energiebespaartool aan waarmee jij binnen no time kunt berekenen wat energiebesparende maatregelen kosten én wat dit jou oplevert. Met deze indicatie weet jij wat je eventueel kunt doen op de korte of lange termijn. Uiteraard kun je hier ook altijd contact over opnemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur.


Ga lekker aan de slag om meer wooncomfort te creëren en onthoud: iedereen kan zijn steentje bedragen, ook jij!

Gerelateerde artikels

14 juni 2023

Vijf vragen over Calcasa Desktop Taxatie®

In een vorige blog vertelde ik over Calcasa Desktop Taxatie®. Ik kan me voorstellen dat je daar nog vragen over hebt. Daarom zet ik een aantal veelgestelde vragen op een rijtje!

Lees meer
25 mei 2023

Beste Hypotheekverstrekker 2023

Lot Hypotheken is voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot Beste Hypotheekverstrekker onder de 3 jaar! De Gouden Lotus Awards is een initiatief van InFinance. Onafhankelijke hypotheekadviseurs kunnen hun stem uitbrengen op hun favoriete hypotheekverstrekker. 

Lees meer
04 december 2023

Hoe werkt een renteaanbod?

Heb je een fijn huis gevonden én is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Tijd om je hypotheek écht te gaan regelen. Samen met je hypotheekadviseur maak je de definitieve keuze voor een passende hypotheek en vervolgens vraagt diegene een renteaanbod voor je aan. Maar wat is een renteaanbod precies? Wat is het verschil tussen een renteaanbod en een hypotheekofferte? En waar moet je op letten?

Lees meer