In 5 stappen naar duurzaam wonen

1. Ga op zoek naar praktische informatie
Wil jij duurzamer wonen? Dan ben je al op de goede weg, je denkt namelijk klimaatbewust en bent bereid actie te ondernemen voor jouw huis of gemeente. Er zijn veel energiebesparende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen of een groen (sedum)dak dat water opvangt, voedsel biedt voor insecten en verkoelend werkt in de zomer. Dit zorgt voor groen in de buurt en een gezonde leefomgeving. Hier kun je overigens ook bij een aantal gemeenten en waterschappen subsidie voor krijgen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden.

2. Goede isolatie is key
Energiezuinig wonen begint bij de buitenste schil van je woning: het dak en de muren. Door deze te isoleren kun je een hoop energie en geld besparen. Isoleren is relatief eenvoudig en daarom ook zo’n populaire maatregel. Je huis goed isoleren zorgt er in de zomer voor dat het binnen langer koel blijft en in de winter warmte vasthoudt. Hierdoor bespaar je op je energiekosten en verhoog je je wooncomfort. Win-win dus. Bereken hier wat het jou kan opleveren. 

Isoleren kan onder andere door dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie of glasisolatie. Wil je weten wat de voordelen zijn van deze energiebesparende oplossingen of onafhankelijk advies? Neem dan een kijkje bij De Energiebespaarders of Susteen. Als je je huis beter isoleert is het wel belangrijk dat je goed blijft ventileren. Dus doe regelmatig een raam open of installeer een goed ventilatiesysteem in huis.

3. Van het gas af
Naast isoleren is ook de warmtepomp een hot topic. Momenteel worden bijna alle nieuwbouwhuizen opgeleverd met een warmtepomp als warmtebron. Een warmtepomp werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast. In plaats van dat de koelkast warmte afvoert, haalt een warmtepomp juist warmte van buiten naar binnen. Die haalt de warmtepomp uit de lucht, de bodem of het grondwater. Hiervoor wordt stroom gebruikt maar veel minder dan bij elektrisch verwarmen zonder warmtepomp. Over het algemeen is het laten installeren van een warmtepomp een grotere investering bij een bestaande woning, maar erg goed voor de bijdrage aan een groenere wereld én je woning!

Good to know: een warmtepomp kan in veel gevallen geplaatst worden op de plek van de CV-ketel. Hij kan dan op het bestaande leidingwerk worden aangesloten en neemt dus geen extra ruimte in! De warmtepomp werkt heel goed met een lage temperatuurverwarming, dit zijn radiatoren die werken met water van een zeer lage temperatuur tot slechts 55°C of lager, maar toch dezelfde warmte afgeven. Zo bespaar je dus dubbel zoveel op je energiekosten, maar scheid je ook minder CO2 uit. Dus ook heel fijn voor het klimaat.

4. Sluit een duurzame hypotheek af
Energiebesparende maatregelen zoals onder andere zonnepanelen, isolatie en het installeren van een warmtepomp zijn over het algemeen kostbaar. Een duurzame hypotheek afsluiten is daarom geen gek idee als je ‘groener’ wilt wonen. Maar hoe zit dat dan? Het voordeel van een duurzame hypotheek is dat je vaak korting op je rente krijgt. Dus je maandlasten gaan wellicht wel omlaag hierdoor.

5. Laat je adviseren door jouw hypotheekadviseur
Hoeveel je meer kunt lenen voor energiebesparende maatregelen en wat dat voor je huidige hypotheek kan betekenen, weet jouw hypotheekadviseur te vertellen. De adviseur kijkt samen naar jouw wensen, de mogelijkheden en neemt daarbij ook het financiële plaatje mee. Waar woon je nu, naar welk energielabel wil je en wat zijn je hypotheekkosten op dit moment? Maar ook, wat zijn je inkomsten? Kortom, advies waar je iets aan hebt en vervolgens ook daadwerkelijk mee aan de slag kunt.

Wil jij verduurzamen en heb je door deze 5 stappen vragen gekregen? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak bij een adviseur. Wij helpen je graag met duurzaam wonen!

Gerelateerde artikels

01 januari 2023

NHG-grens in 2023 naar €405.000

Vanaf 2023 is de grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) fors gestegen. Waar de grens in 2022 lag op €355.000, is deze met €50.000 gestegen in 2023. Hierdoor kunnen huizenkopers voortaan gebruik maken van een NHG-hypotheek tot een bedrag van €405.000.

Lees meer
20 december 2022

Deze maatregelen kun je treffen met een duurzaamheidshypo...

Wil je energiebesparende maatregelen treffen om je woning te verduurzamen? Met energiebesparende oplossingen bespaar je soms wel honderden euro’s op je energierekening. Benieuwd welke maatregelen je kunt treffen met een duurzaamheidshypotheek van Lot Hypotheken? Ik zet een aantal mogelijkheden op een rijtje.

Lees meer
20 juli 2022

Verduurzamen van je bestaande woning - GroenerWonen

Afgelopen periode kozen veel mensen ervoor hun eigen woning te verbouwen. Iedereen zat gedwongen thuis en dan ga je met andere ogen naar je woonomstandigheden kijken. Je wilt immers zo lekker mogelijk
wonen, vooral als je meer dan ooit tijd thuis doorbrengt. Er was ook een stijging te zien in het aantal huishoudens dat naast verbouwwerkzaamheden ook direct de woning verduurzaamde. Onder het mom ‘als
we dan toch gaan verbouwen, kunnen we het slim combineren met verduurzamen’.

 

Lees meer