Hypotheekregels in 2024

Of je nu al een koopwoning hebt of van plan bent om in 2024 te gaan kopen, verbouwen of verduurzamen; lees je goed in over de nieuwe regels en wat ze betekenen voor jouw situatie. Lot zet de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje.

Alleen of samen?
Ben je alleenstaand en heb je een bruto jaarinkomen hoger dan €28.000? Dan mag je in 2024 €16.000 meer lenen. Vraag je samen met je partner een lening aan en hebben jullie allebei een eigen inkomen? Dan mag je in 2024 ook het inkomen van je partner 100% meetellen.

Energielabel
Een woning met een beter energielabel betekent een lagere energierekening. Daardoor houd je meer geld over voor je hypotheek. Onder een beter energielabel verstaan we de labels van A++++ tot en met D. Vanaf 2024 kunnen kopers van een woning met een goed energielabel ook meer lenen dan nu het geval is. Voor een woning met energielabel D is dat €5.000 meer. Per label kan dit oplopen tot wel €50.000 voor een woning met label A++++.

Energiebesparende maatregelen
Ook voor woningen met een minder goed label zijn er mogelijkheden. Volgens de nieuwe regels mag je voor verduurzaming extra geld lenen, dit kun je bijvoorbeeld gebruiken voor isolatie, zonnepanelen of HR-glas. Hoeveel je extra kunt lenen hangt af van het energielabel van je woning.

Voor een woning met energielabel E, F of G kun je maximaal €20.000 extra lenen.
Voor een woning met energielabel C en D is dat €15.000.
En voor de labels A+++ tot en met B €10.000.

Wil je meer lenen? Dat kan als je niet meer leent dan 106% van de marktwaarde van de woning.

Maximale lening met Nationale Hypotheek Garantie
Als je een woning koopt onder de NHG-grens, kun je ervoor kiezen om een hypotheek af te sluiten met NHG. Je beperkt daarmee de financiële risico’s van een eigen koopwoning, bijvoorbeeld als je betalingsproblemen krijgt door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Voor NHG betaal je eenmalig 0,6% van het totale hypotheekbedrag. Dit verdien je meestal terug doordat je met NHG vaak een lagere hypotheekrente betaalt.

In 2023 kon je een hypotheek met NHG afsluiten voor een woning van maximaal €405.000. In 2024 wordt dat bedrag verhoogd naar €435.000 en als je extra leent voor energiebesparende maatregelen zelfs €461.100.

Vrijstelling overdrachtsbelasting omhoog
Fijn voor starters: de drempel voor de vrijstelling overdrachtsbelasting gaat in 2024 omhoog. Koop je in 2024 een woning die minder kost dan €510.000? Dan hoef je eenmalig én onder voorwaarden geen overdrachtsbelasting te betalen. In 2023 was dat bedrag €440.000. De belangrijkste voorwaarden zijn dat je maximaal 35 jaar oud bent en nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de startersvrijstelling.

Belastingvrij schenken is verleden tijd
In 2022 was belastingvrij schenken toegestaan tot €100.000 als dit bedrag werd gebruikt voor de aankoop van een woning. In 2023 werd dat bedrag verlaagd naar €28.947 en vanaf 1 januari 2024 is belastingvrij schenken voor een woning helemaal verleden tijd.

Studieschuld wordt anders bekeken
Vanaf 1 januari moeten hypotheekvertrekkers anders gaan kijken naar de studieschuld bij het berekenen van de maximale hypotheek. In 2023 gingen de meeste geldvertrekkers nog uit van het oorspronkelijke schuldbedrag, ook als de lening al deels is afgelost. In 2024 wordt de nog openstaande schuld als uitgangspunt genomen. Aflossen gaat dus lonen als je een studieschuld hebt en toch een hypotheek wilt aanvragen!

De maximale hoogte van je hypotheek wordt dus meer afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Daardoor kan je hypotheek soms hoger en soms lager uitvallen dan in 2023.

Heb je vragen hierover? Neem dan contact op via service@lothypotheken.nl

Gerelateerde artikels

14 juni 2023

Vijf vragen over Calcasa Desktop Taxatie®

In een vorige blog vertelde ik over Calcasa Desktop Taxatie®. Ik kan me voorstellen dat je daar nog vragen over hebt. Daarom zet ik een aantal veelgestelde vragen op een rijtje!

Lees meer
20 december 2022

Deze maatregelen kun je treffen met een duurzaamheidshypo...

Wil je energiebesparende maatregelen treffen om je woning te verduurzamen? Met energiebesparende oplossingen bespaar je soms wel honderden euro’s op je energierekening. Benieuwd welke maatregelen je kunt treffen met een duurzaamheidshypotheek van Lot Hypotheken? Ik zet een aantal mogelijkheden op een rijtje.

Lees meer
14 augustus 2022

In 5 stappen naar duurzaam wonen

Op 28 oktober is de Nationale Klimaatweek van start gegaan. De week die in het teken staat van klimaatbewuster leven, werken én slimmer energie opwekken. Afgelopen week nog werden we met onze neus op de feiten gedrukt; de temperatuur stijgt deze eeuw ten minste 2,7°C. We moeten hier dus met elkaar écht iets aan doen. De Rijksoverheid wil nóg meer burgers en organisaties inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat, daar doen wij natuurlijk graag aan mee. Met de volgende 5 stappen slaag jij er ook in om duurzamer te gaan wonen.

Lees meer