Hoe werkt een Renteaanbod?

Heb je een fijn huis gevonden én is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Tijd om je hypotheek écht te gaan regelen. Samen met je hypotheekadviseur maak je de definitieve keuze voor een passende hypotheek en vervolgens vraagt diegene een renteaanbod voor je aan. Maar wat is een renteaanbod precies? Wat is het verschil tussen een renteaanbod en een hypotheekofferte? En waar moet je op letten?

Wat is een renteaanbod?
Voordat je een definitieve hypotheekofferte ontvangt, krijg je eerst een renteaanbod. Je kunt dit zien als een offerte die nog niet bindend is. Het wordt ook wel een voorlopige hypotheekofferte genoemd. Je krijgt hiermee zekerheid over de hoogte van het rentepercentage. In het renteaanbod vind je de volgende informatie:

• Hypotheekvorm
• Maximaal te lenen bedrag
• Hypotheekrente
• Rentevaste periode
• Lijst met aan te leveren documenten

Wat moet je doen nadat je een renteaanbod ontvangt?
Het renteaanbod moet je binnen een bepaalde periode tekenen en terugsturen. Om gebruik te maken van de in het renteaanbod genoemde rente stuur je binnen 21 dagen minimaal de kopie(ën) van jouw legitimatiebewijs en dat van een eventuele medeaanvrager naar Lot. Na ontvangst hiervan is de rente gegarandeerd tot vier maanden na de datum van het renteaanbod. Het is niet mogelijk om de geldigheidsduur van het renteaanbod te verlengen.

Wanneer je het renteaanbod tekent, teken je voor de rente van je hypotheek. Het renteaanbod betekent dus nog niet dat je de hypotheek ook echt krijgt. Je moet eerst nog een aantal documenten aanleveren die nodig zijn om jouw aanvraag te beoordelen, waaronder een taxatierapport van de nieuwe woning, een werkgeversverklaring en een getekend koopcontract. Wanneer je het ondertekende renteaanbod en alle documenten hebt aangeleverd, begint het beoordelen van jouw hypotheekaanvraag. Na de beoordeling en goedkeuring van de aangeleverde documenten wordt er een definitief aanbod uitgebracht: de hypotheekofferte.

Wat is een hypotheekofferte?
Na het aanleveren van het ondertekende renteaanbod en alle benodigde documenten ontvang je de hypotheekofferte. Dit bindende aanbod is twee weken geldig. In de hypotheekofferte staat het volgende:
• Hypotheeksom
• Hypotheekrente
• Aflossingsvorm
• Looptijd
• Maandelijks te betalen bedragen
• Geldigheidsduur offerte
• Datum overdracht notaris
• Voorwaarden hypotheek

Het is natuurlijk belangrijk dat je de offerte goed doorleest. Heb je nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Vraag het dan na bij je hypotheekadviseur. Als je akkoord gaat met de offerte en deze hebt ondertekend stuurt je hypotheekadviseur deze terug naar de hypotheekvertrekker en stuurt deze het vervolgens naar de notaris zodat de hypotheekakte kan worden gepasseerd. Het passeren van de hypotheek is het ondertekenen van de hypotheekakte bij de notaris. Vanaf dat moment gaat je hypotheek daadwerkelijk in en ga je maandelijks de aflossing van de hypotheek en de hypotheekrente betalen.

Heb je vragen hierover? Neem dan contact op via service@lothypotheken.nl

Gerelateerde artikels

25 mei 2023

Beste Hypotheekverstrekker 2023

Lot Hypotheken is voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot Beste Hypotheekverstrekker onder de 3 jaar! De Gouden Lotus Awards is een initiatief van InFinance. Onafhankelijke hypotheekadviseurs kunnen hun stem uitbrengen op hun favoriete hypotheekverstrekker. 

Lees meer
20 december 2022

Deze maatregelen kun je treffen met een duurzaamheidshypo...

Wil je energiebesparende maatregelen treffen om je woning te verduurzamen? Met energiebesparende oplossingen bespaar je soms wel honderden euro’s op je energierekening. Benieuwd welke maatregelen je kunt treffen met een duurzaamheidshypotheek van Lot Hypotheken? Ik zet een aantal mogelijkheden op een rijtje.

Lees meer
14 september 2022

Kleine aanpassingen, groot effect

Je woning verduurzamen is op allerlei manieren mogelijk. Zo heb ik eerder al geschreven over grotere aanpassingen, zoals de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp. Hiervoor zou je je hypotheek kun-nen aanpassen of oversluiten. Maar verduurzamen is ook mogelijk met aanpassingen die passen in een kleiner budget. Op die manier draag je toch een steentje bij aan een beter milieu en bovendien bespaar je zo ook op je eigen uitgaven.

Lees meer