Deze maatregelen kun je treffen met een duurzaamheidshypotheek

Wil je energiebesparende maatregelen treffen om je woning te verduurzamen? Dan kun je in combinatie met een gewone hypotheek een duurzaamheidshypotheek afsluiten om hiervoor extra geld te lenen. Met energiebesparende oplossingen bespaar je soms wel honderden euro’s op je energierekening. Benieuwd welke maatregelen je kunt treffen met een duurzaamheidshypotheek van Lot Hypotheken? Ik zet een aantal mogelijkheden op een rijtje:

Zonnepanelen
Met zonnepanelen wek je energie op via je eigen dak zonder CO2-uitstoot. Je bespaart vanaf de eerste dag al op de energiekosten, hierdoor heb je deze investering al binnen enkele jaren terugverdiend. Aantrekkelijk voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat.

Isolatie
Wanneer je je woning goed isoleert, kun je veel warmteverlies tegengaan. Dat zorgt niet alleen voor een aangename leefomgeving, maar ook voor lagere energiekosten. Door je buiten- en binnenmuur te isoleren met spouwmuurisolatie voorkom je dat vocht je huis binnendringt en houd je meer warmte vast. Ook kan er veel warmte via het dak en de vloer verloren gaan. Het is daarom ook goed dak- en of vloerisolatie toe te passen.

Naast isoleren is het ook belangrijk om te blijven ventileren. De lucht in je woning moet gezond blijven. Door ramen of ventilatieroosters open te zetten zorg je ervoor dat vervuilende stoffen niet in je huis blijven zitten. Kortom, met goede isolatie en ventilatie creëer je een optimaal binnenklimaat; prettig voor de energiekosten én voor je voeten!

HR++ glas
Met onze duurzaamheidshypotheek is het ook mogelijk om dubbelglas te installeren en zo warmteverlies via je ramen tegen te gaan. Een voorwaarde is wel dat het gaat om glas met een hoge isolatiewaarde zoals HR++ glas. Dit type glas bestaat uit 2 lagen (dubbel glas) met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert. De randen van het glas zijn afgesloten met een speciale kit zodat er een gesloten eenheid ontstaat. Dit zorgt voor een warm en stiller huis.

Douche-warmteterugwinning (wtw)
Is je woning goed geïsoleerd? Dan kun je denken aan maatregelen om gasverbruik te verminderen. Circa 20% van het gasverbruik van een huishouden wordt gebruikt voor het opwarmen van water in de badkamer en keuken. Een mooie manier om te verduurzamen is dus om warmte terug te winnen uit douchewater. Dat kan met een douche-warmteterugwinningsysteem. Daarmee wordt de warmte uit het wegstromende douchewater gehaald om vervolgens koud leidingwater voor te verwarmen. Hierdoor is er minder energie nodig om het water op te warmen naar douchetemperatuur. Met deze minder bekende maatregel kun je dus flink op je energiekosten te besparen.

Warmtepomp (hybride of volledig)
Een andere mogelijkheid om gasverbruik te verminderen is het gebruik van een warmtepomp. Met een warmtepomp haal je de warmte uit de buitenlucht om je woning te verwarmen. Het aanschaffen van een warmtepomp is een flinke investering, maar je kunt er veel energiekosten mee besparen. Er zijn twee mogelijkheden: een hybride of volledige warmtepomp. Het verschil?

  • Een hybride warmtepomp wordt in combinatie met de cv-ketel gebruikt. Is het buiten te koud om je woning op te warmen met de hybride warmtepomp, dan springt je cv-ketel bij. Je bespaart hiermee ongeveer 50% op je gasgebruik.
  • Met een volledige warmtepomp verwarm je daarentegen je woning en je water op stroom. Deze elektrische warmtepomp haalt een groot deel van de geleverde warmte uit de omgeving (lucht, water) en gebruikt een klein deel elektriciteit. Om deze warmtepomp te installeren heb je ruimte in huis nodig voor een boilervat voor warm tapwater.

Benieuwd hoeveel jij met deze maatregelen kunt besparen? Bereken het via mijn energiebespaartool of neem voor meer informatie over energiebesparende oplossingen een kijkje bij bijvoorbeeld De Energiebespaarders of Susteen.

Gerelateerde artikels

14 augustus 2022

In 5 stappen naar duurzaam wonen

Op 28 oktober is de Nationale Klimaatweek van start gegaan. De week die in het teken staat van klimaatbewuster leven, werken én slimmer energie opwekken. Afgelopen week nog werden we met onze neus op de feiten gedrukt; de temperatuur stijgt deze eeuw ten minste 2,7°C. We moeten hier dus met elkaar écht iets aan doen. De Rijksoverheid wil nóg meer burgers en organisaties inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat, daar doen wij natuurlijk graag aan mee. Met de volgende 5 stappen slaag jij er ook in om duurzamer te gaan wonen.

Lees meer
16 december 2021

Geldzaken met Saskia Buursink - GroenerWonen

Terwijl ik deze eerste column voor GroenerWonen schrijf, stormt het in Nederland. Dat is normaal voor de tijd van het jaar, maar steeds vaker hebben we te maken met extreme klimaatomstandigheden, zoals hitte en enorme regenval. Het zijn de bekende, zichtbare gevolgen van de klimaatverandering. Het IPCC-rapport, de klimaatconferentie in Glasgow én alle mediaberichten vertellen een helder verhaal: de aarde warmt in rap tempo op.

 

Lees meer
15 oktober 2021

Van zoektocht naar droomhuis in 4 stappen

Op zoek naar jouw droomhuis? Spannend! Vanaf het moment dat je hebt besloten een huis te kopen moet je een aantal stappen doorlopen. Wij helpen je graag om deze stappen eenvoudig te houden. Ben je benieuwd? Check hoe!

Lees meer