Checklist eerste hypotheekgesprek

Wil je een huis gaan kopen? Daar komt veel bij kijken. Voordat je kunt beginnen met je zoektocht, is het verstandig om te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Hoeveel kun je lenen en wat zijn dan je maandelijkse lasten? Een hypotheekadviseur kan dit voor je in kaart brengen tijdens een hypotheekgesprek. Ik begrijp dat zo’n eerste gesprek spannend kan zijn. Daarom heb ik een checklist voor je samengesteld, waarmee je goed voorbereid het gesprek in kunt gaan en niet voor verassingen komt te staan.

Klik hier om de checklist te downloaden.

  • Neem een meest recente salarisstrook mee van jou en je partner.
  • Breng een geldig identiteitsbewijs mee.
  • Lees je in over verschillende hypotheekvormen.
  • Als je een levensverzekering hebt, vergeet dan niet je polisblad.
  • Maak van tevoren een financieel overzicht, zodat je inzicht hebt in jouw huidige maandlasten.
  • Tijdens het gesprek wordt ook de toekomst besproken. Denk dus van tevoren na of er dingen gaan veranderen, wil je misschien kinderen in de toekomst of minder gaan werken?
  • Heb je al een woning op het oog? Of ben je al aan het bieden op een woning? Als je beschikt over een taxatierapport of de WOZ-beschikking, neem deze dan mee.
  • Koop je de woning samen met je partner? Bedenk dan hoe je je partnerschap wilt regelen. Als je getrouwd bent, erft je partner het huis bij overlijden. Als je alleen samenwoont zal je hiervoor een samenlevingscontract moeten opstellen waarin je deze zaken regelt.
  • Heb je een eigen bedrijf? Neem dan de jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar mee. Ben je korter dan 3 jaar ondernemer? Neem dan een financieel overzicht mee met cijfers vanaf de start van jouw onderneming.
  • Heb je al een koopwoning? Dan kun je alvast een inschatting maken van de mogelijke overwaarde op je huidige koopwoning. Dit is de te verwachten verkoopopbrengst minus de nog uitstaande actuele hypotheek. Een eerste verwachting van je overwaarde kun je eenvoudig online berekenen met een Calcasa Desktop Taxatie® voor maar €95,- (let op: dit is niet voor elke woning mogelijk).

Een oriënterend gesprek duurt meestal maximaal een uurtje. Na het eerste hypotheekgesprek weet je globaal wat je kunt lenen en dus in wat voor prijscategorie je een huis kunt gaan zoeken. Als je een bod op een huis gedaan hebt, kun je een vervolgafspraak maken met de hypotheekadviseur om je hypotheek te regelen.

Heb je andere vragen hierover? Neem dan contact op via service@lothypotheken.nl

Download de checklist

Gerelateerde artikels

25 mei 2023

Beste Hypotheekverstrekker 2023

Lot Hypotheken is voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot Beste Hypotheekverstrekker onder de 3 jaar! De Gouden Lotus Awards is een initiatief van InFinance. Onafhankelijke hypotheekadviseurs kunnen hun stem uitbrengen op hun favoriete hypotheekverstrekker. 

Lees meer
20 december 2022

Deze maatregelen kun je treffen met een duurzaamheidshypo...

Wil je energiebesparende maatregelen treffen om je woning te verduurzamen? Met energiebesparende oplossingen bespaar je soms wel honderden euro’s op je energierekening. Benieuwd welke maatregelen je kunt treffen met een duurzaamheidshypotheek van Lot Hypotheken? Ik zet een aantal mogelijkheden op een rijtje.

Lees meer
16 juni 2022

Starten? Koop slim!

Een nieuw huis kopen? Dat is voor bijna iedereen een ingrijpende en spannende gebeurtenis. Maar voor starters die een eerste woning kopen is dat helemaal het geval. Ik herinner me nog de aankoop van mijn eerste huis: het leuke was de zoektocht, daarna begon het echte werk: taxatie, onderhandelingen, hypotheekgesprekken, bouwdepot, keuringen en verborgen gebreken. De moed zakte ons soms in de schoenen. Gelukkig kregen we de nodige hulp van onze adviseur.

Lees meer