Starten? Koop slim!

Een nieuw huis kopen? Dat is voor bijna iedereen een ingrijpende en spannende gebeurtenis. Maar voor starters die een eerste woning kopen is dat helemaal het geval. Ik herinner me nog de aankoop van mijn eerste huis: het leuke was de zoektocht, daarna begon het echte werk: taxatie, onderhandelingen, hypotheekgesprekken, bouwdepot, keuringen en verborgen gebreken. De moed zakte ons soms in de schoenen. Gelukkig kregen we de nodige hulp van onze adviseur.

Voor huidige starters is het door de krapte op de markt nog lastiger geworden om een huis te vinden en ook het verkrijgen van een hypotheek valt niet altijd mee door nieuwe regels. Maar dat betekent niet dat starters het kopen van een huis uit hun hoofd moeten zetten. Kopen kan nog steeds slim en aantrekkelijk zijn, ook door de lage rente. Ik geef je 4 tips die je kunnen helpen bij jouw start op de woningmarkt.

Tip 1: Kies voor groen
De belangrijkste tip die ik je als starter wil geven is: ga op zoek naar een duurzame woning. Waarom? Een goed geïsoleerd huis is niet alleen gezonder en comfortabeler, maar je hebt ook minder stookkosten en je woning stijgt in waarde. Hoe nieuwer een huis is, hoe duurzamer het is. Nieuwbouwhuizen voldoen aan nieuwe normen en zijn daarom beter geïsoleerd. Ook wekken ze vaak groene energie op (bijvoorbeeld via zonnepanelen) en hebben ze soms een warmtepomp. Als je een duurzaam huis koopt kun je vaak meer lenen of krijg je een rentekorting via een duurzame hypotheek. Dat is mooi meegenomen.

Tip 2: Duurzaam verbouwen kan ook
Wees niet getreurd als je in je zoektocht helemaal geen betaalbaar duurzaam huis kunt vinden. Je kunt vaak vrij eenvoudig een huis verduurzamen door kleine aanpassingen of een verbouwing. Zo kun je een huis laten isoleren, door kieren en gaten te dichten en ramen te vervangen. Je kunt ook kiezen voor koken op inductie in plaats van gas of radiatoren vervangen. Daarnaast kun je zonnepanelen installeren. Ook in dit geval profiteer je dan van het comfort, de lagere stookkosten en de mogelijkheden van een duurzame hypotheek. Deze aanpassingen vereisen uiteraard een investering, maar op diverse sites (ook die van Lot Hypotheken) staat een handige rekentool waarmee je kunt berekenen aan welke investering je moet denken en wat die je uiteindelijk op gaat leveren.

Tip 3: Verdiep je van tevoren in je financiën
Misschien wist je al dat de toetsnorm strenger is geworden. En dat de kosten die bij de aankoop horen (kosten koper) niet meer volledig kunnen worden meegefinancierd. Op dit moment mag je niet meer dan 100% van de waarde van je woning financieren, dus je zult eigen geld moeten inbrengen. Houd rekening met ong. 5% extra kosten voor de notaris, makelaar en overdrachtsbelasting. Niet genoeg eigen geld? Dan zijn er andere opties! Sommige gemeentes bieden de mogelijkheid van een Starterslening boven op de maximale hypotheek waarbij je in de eerste drie jaar nog geen rente en aflossing hoeft te betalen. Of misschien kunnen je ouders bijspringen. Vermogende (groot)ouders mogen dit jaar nog tot € 106.671 belastingvrij schenken aan hun kinderen voor de aankoop van een huis.

Tip 4: Vraag professioneel advies
Zoals ik al zei, komt er heel wat op je af als je een huis wilt gaan kopen, maar dat mag de pret niet drukken! Dus mijn laatste tip: schakel hulp in en dan heb ik het niet over goedbedoelde adviezen van vrienden en bekenden. Ga naar een erkende makelaar of onafhankelijke hypotheekadviseur. Zij kunnen je goed voorlichten. Veel plezier met je (groene) start op de huizenmarkt!

Gerelateerde artikels

20 december 2022

Deze maatregelen kun je treffen met een duurzaamheidshypo...

Wil je energiebesparende maatregelen treffen om je woning te verduurzamen? Met energiebesparende oplossingen bespaar je soms wel honderden euro’s op je energierekening. Benieuwd welke maatregelen je kunt treffen met een duurzaamheidshypotheek van Lot Hypotheken? Ik zet een aantal mogelijkheden op een rijtje.

Lees meer
14 augustus 2022

In 5 stappen naar duurzaam wonen

Op 28 oktober is de Nationale Klimaatweek van start gegaan. De week die in het teken staat van klimaatbewuster leven, werken én slimmer energie opwekken. Afgelopen week nog werden we met onze neus op de feiten gedrukt; de temperatuur stijgt deze eeuw ten minste 2,7°C. We moeten hier dus met elkaar écht iets aan doen. De Rijksoverheid wil nóg meer burgers en organisaties inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat, daar doen wij natuurlijk graag aan mee. Met de volgende 5 stappen slaag jij er ook in om duurzamer te gaan wonen.

Lees meer
14 februari 2022

Een hypotheek met of zonder NHG, wat is het verschil?

Een hypotheek afsluiten met of zonder NHG. Wat is het verschil? En wat past er bij je situatie? Ik leg het graag aan je uit.

Lees meer