Een hypotheek die bij jou past

Je hebt een Lot hypotheek. Mijn hypotheek is gebaseerd op jouw persoonlijke situatie en inkomen op het moment dat je hypotheek is afgesloten. Op deze pagina deel ik meer informatie en tips over welke (financiële) keuzes je kan maken tijdens de looptijd van jouw hypotheek.

  • 8 tips om grip te houden op je geld

    Door de stijgende kosten voor energie, boodschappen en benzine ervaren velen een krapper budget. Onverwachte uitgaven zonder reserve kunnen problemen veroorzaken. Herkenbaar? Ik help je hier graag bij! Bekijk de 8 tips om financiële stabiliteit te behouden.

    Lees de tips
  • Is een lagere hypotheekrente mogelijk voor jou?

    Is je huis in waarde gestegen? Als dat zo is, geef dan je huidige woningwaarde aan mij door. Wellicht kom je in aanmerking voor een lagere hypotheekrente. Houd er rekening mee dat als je een NHG-hypotheek hebt, de rente niet kan worden aangepast, omdat je al profiteert van het laagste rentetarief.

    Meer informatie
  • Log in op MijnLot

    Wil je zorgeloos blijven wonen, weten wat je straks netto kunt besteden en bekijken of je de hypotheek straks nog kan betalen? Ga ermee aan de slag! Via MijnLot omgeving kun je de hypotheekcheck doen.

    Log direct in

Kijk naar de toekomst

Je persoonlijke situatie en/of inkomen kan veranderen tijdens de looptijd van je hypotheek. Dit kan betekenen dat de betaalbaarheid ook kan veranderen. Zo kan je situatie of inkomen veranderen omdat je bijvoorbeeld met pensioen gaat of je hypotheekrenteaftrek afloopt. Daarom is het goed je financiële situatie nu alvast te onderzoeken!

Heb je een (deels) aflossingsvrije hypotheek? Bij deze hypotheek betaal je tijdens de looptijd van de lening alleen rente en los je niet af gedurende de looptijd. Aan het einde van de looptijd betaal je de hypotheek in één keer terug. Bijvoorbeeld met je spaargeld, je opgebouwde vermogen of uit de verkoopopbrengst van je woning. Als je de aflossingsvrije hypotheek op de einddatum niet kunt aflossen dan loop je mogelijk een risico.

Hieronder lees je meer over je aflossingsvrije hypotheek, welke veranderingen van invloed kunnen zijn op je persoonlijke situatie en welke mogelijkheden je hebt om je situatie aan te passen. Meer informatie of advies over de beste keuze voor jou? Neem dan contact op met je onafhankelijke adviseur.

Wat kan ik doen om mijn hypotheek aan te passen?

Bouw extra vermogen op
Bijvoorbeeld door te sparen op een spaarrekening of te beleggen op een beleggingsrekening. Dit vermogen kun je op de einddatum gebruiken voor het aflossen van (een deel van) je aflossingsvrije hypotheek.

Los gedurende de looptijd extra af
Dit zorgt direct voor lagere maandlasten. Omdat je hoofdsom lager wordt, betaal je elke maand minder rente. Je mag bij mij ieder kalenderjaar 15% van de oorspronkelijke hoofdsom aflossen. En dat kosteloos!

Je hypotheek loopt meestal 30 jaar. Aan het einde van deze periode zul je je lening moeten terugbetalen. Met sommige hypotheekvormen los je elke maand af (bijvoorbeeld bij annuïtaire en lineaire hypotheken). Bij een aflossingsvrije hypotheek is het belangrijk dat je zelf vermogen opbouwt zodat je aan het einde van de looptijd van de lening, je lening kunt terugbetalen. Een financieel adviseur kan precies uitzoeken wat tussentijds extra aflossen voor jouw situatie betekent en of het voor jou aantrekkelijk kan zijn.

De voordelen van extra aflossen op je hypotheek zijn:

  • Je hypotheekschuld wordt lager
  • Je betaalt minder rente
  • Je maandlasten dalen
  • Je loopt minder risico op een restschuld wanneer de waarde van je woning daalt en je de woning wilt/moet verkopen
  • Een lagere hypotheek maakt je minder kwetsbaar voor als je inkomenssituatie verandert (bijvoorbeeld door bereiken pensioenleeftijd, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden)
  • Mogelijk een lagere belastingdruk in box 3

De nadelen van extra aflossen op je hypotheek zijn:

  • Je financiële buffer wordt kleiner
  • Je fiscale renteaftrek gaat mogelijk omlaag.

Verlaag je risico-opslag
Elke maand stel ik automatisch opnieuw de tariefklasse voor elk leningdeel vast. Hierbij reken ik met de uitstaande hoofdsom van je hypotheek en de waarde van de woning volgens de administratie.
Is de waarde van je woning inmiddels hoger dan de waarde van je woning volgens mijn administratie? Dan kan het voor jou voordelig zijn om een de actuele woningwaarde door te geven. Hiermee kan je hypotheek in een lagere tariefklasse komen en profiteer je van een lagere hypotheekrente. Het is dan wel belangrijk dat je aantoont wat de waarde van je woning is.

Voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan ik de rente niet aanpassen. Je profiteert in dit geval al van het laagst mogelijke rentetarief.

Kies een andere hypotheekvorm
Zet je aflossingsvrije hypotheek helemaal of voor een deel om naar een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Met deze hypotheekvormen betaal je iedere maand automatisch een deel van je hypotheek terug. Je maandlasten stijgen dan, maar wanneer je met pensioen gaat, de hypotheekrenteaftrekt stopt of aan het einde van de looptijd, houd je geen of een lagere hypotheek over.

Wijzig je rente
Profiteer van een lagere rente door een nieuwe rentevaste periode bij mij af te spreken voordat je huidige rentevaste periode afloopt. Het geld dat je overhoudt omdat je maandlasten dalen, gebruik je dan voor het extra aflossen van je hypotheek. Voor tussentijds aanpassen betaal je mogelijk een vergoeding. De hoogte hiervan hangt af van de resterende duur van je rentevaste periode, de rente die je nu betaalt en de actuele vergelijkingsrente. In jouw eigen MijnLot omgeving kun je gemakkelijk zien welke vergoeding je ons betaalt wanneer je tussentijds je rente wilt wijzigen. Check wel goed of de lagere rente opweegt tegen de vergoeding die je betaalt.

Neem een nieuwe hypotheek
Oversluiten betekent dat je een nieuwe hypotheek afsluit bij een andere hypotheekaanbieder. Met deze nieuwe hypotheek los je de bestaande hypotheek bij mij af. Voor het oversluiten van je hypotheek betaal je kosten, zoals notaris-, taxatie- en advieskosten. Ook betaal je mogelijk een vergoeding voor het aflossen van je hypotheek. De hoogte van de vergoeding hangt af van de resterende duur van je rentevaste periode, de rente die je nu betaalt en de actuele vergelijkingsrente. Het zo bespaarde geld kun je gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. In jouw eigen MijnLot omgeving kun je gemakkelijk zien welke vergoeding je ons betaalt wanneer je tussentijds je hypotheek wilt aflossen. Bereken, voor je een beslissing neemt, of de lagere rente opweegt tegen de kosten die je betaalt!

Niets doen kan ook
Heb je op de einddatum voldoende eigen geld voor het aflossen van je hypotheek? Of vind je het geen probleem je woning te verkopen en met de verkoopopbrengst je hypotheek af te lossen? Dan kun je ervoor kiezen om geen extra maatregelen te nemen. Houd er bij verkoop wel rekening mee dat je hypotheek op dat moment hoger kan zijn dan de verkoopopbrengst van je woning. Je houdt dan een restschuld over die je moet terugbetalen.