Veelgestelde vragen Corona maatregelen

Kom je door de coronacrisis in de financiële problemen en kun je hierdoor je hypotheek niet meer betalen?
Dan kun je een betaalpauze van drie maanden aanvragen. Voldoe je aan de voorwaarden, dan betaal je drie maanden lang geen rente en geen aflossing. Over deze periode ben je geen vertragingsrente verschuldigd. Nadat de betaalpauze afloopt, betaal je de gemiste rente en aflossing in termijnen terug.

Hoe kom ik in aanmerking voor een betaalpauze?
Je komt in aanmerking voor een betaalpauze als de betalingsproblemen zijn veroorzaakt door het coronavirus en de genomen maatregelen.

Ik bied een betaalpauze aan voor alle klanten die zich melden, omdat zij betaalproblemen hebben of verwachten door het coronavirus. Houd er altijd rekening mee dat je de bedragen na de betaalpauze alsnog moet betalen. Ik denk daarom graag met je mee of de betaalpauze voor jou de beste oplossing is.

Hoe vraag ik een betaalpauze aan?
Neem contact op met de afdeling Wooncollect via info@wooncollect.nl of 070-342 95 59.

Wanneer gaat deze betaalpauze in?
Samen met jou bepaal ik het best passende moment.

Kan ik ook kiezen voor een lager maandbedrag?
Je kunt kiezen voor een volledige pauze van drie maanden, maar je kunt ook een deel van het hypotheekbedrag betalen. Je hoeft dan na de pauze ook weer minder gemiste rente en aflossing in te halen. Dit scheelt je straks weer in de maandlasten.

Heeft een betaalpauze negatieve gevolgen?
Ik doe er alles aan om negatieve gevolgen voor je te beperken. Over de periode ben je ieder geval geen vertragingsrente verschuldigd. Nadat de betaalpauze afloopt, betaal je de gemiste rente en aflossing in termijnen terug. Welke (fiscale) consequenties een betaalpauze voor jou persoonlijk heeft, kun je het best bespreken met je financieel adviseur.  

Wat gebeurt er na de betaalpauze?
Als de drie maanden betaalpauze voorbij zijn begin je met terugbetalen van de gemiste termijnen. Je hebt hiervoor tot december 2021 de tijd. Je behoudt dan je recht op hypotheekrenteaftrek en je betaalt over het gemiste bedrag geen vertragingsrente. Welke (fiscale) consequenties een betaalpauze voor jou persoonlijk heeft, kun je het best bespreken met je financieel adviseur. 

Hou ik recht op hypotheekrente aftrek?
Ja. Aangezien je na de betaalpauze begint met het terugbetalen van de gemiste termijnen en dit voor december 2021 afrondt, behoud je het recht op hypotheekrenteaftrek. Welke (fiscale) consequenties een betaalpauze voor jou persoonlijk heeft, kun je het best bespreken met je financieel adviseur. 

Moet ik daarna drie maanden in één keer betalen?
Nee. Je hoeft niet in één keer de drie termijnen te betalen. Samen met jou zal ik een betaalregeling treffen om de gemiste termijnen in te lopen. Indien je een lening hebt met een fiscaliteit van na 1-1-2013 zal ik bij het afspreken van de betaalregeling rekening houden met de fiscale verplichtingen hiervoor. Welke (fiscale) consequenties een betaalpauze voor jou persoonlijk heeft, kun je het best bespreken met je financieel adviseur.